Sunday, March 24, 2019
Blog Faqe 629
Në brendësi, mes vargmaleve në veri dhe perëndim, një gjendje e ndryshme u përftua. Në këto visore të egra, madje edhe në qytete, helenizimi asnjëherë nuk u përfundua. Ndikimi grek, edhe pse ishte i dorës së parë dhe një...
Nga Aurenc Bebja*, Francë – 6 Nëntor 2017 Gazeta franceze, “Journal des Débats Politiques et Littéraires”, ka botuar të martën e 26 nëntorit 1912, në ballinë, intervistën e Ismail Qemalit, zhvilluar në Vjenë me gazetarin me inicialet M. P. Udhëheqësi shqiptar ka folur...
Lindja e muzikës së kultivuar shqiptare është shumë më e vonë se ajo evropiane, por lidhja mes tyre nuk mund të mohohet. Në të parat vepra të muzikës së kultivuar shqiptare shihen qartazi influencat e simotrave të veta më...
Restoranti i hotelit “Klementi” në Durrës, i njohur gjithashtu si hotel “Evropa”. Pronarja e hotelit ishte zonja De Klementi (De Clementi) e Trentos, qytet në atë kohë në Austri dhe tani në Itali, e cila kishte mbështetjen e misionit tregtar...
Diodori i Siçilisë ishte një historian i lindur në Agrion të Siçilisë . Jetoi dhe punoi në kohën e Qezarit dhe Augustit. Shkroi veprën “Biblotheca historica”, e cila trajton historinë antike nga fillimet e saj deri në vitin 59...
nga Fahri Xharra Sipas Samarxhiqit ( 1989) ,në  fund të shekullit XIX –të në Kosovë ishin rreth 30-40 përqind të “Arbanasve “ me origjinë sllave ; kurse Mladenoviqi (1989) e rritë numrin në dy të tretat e banorëve shqiptarë të...
nga Fahri Xharra Sipas Samarxhiqit ( 1989) ,në  fund të shekullit XIX –të në Kosovë ishin rreth 30-40 përqind të “Arbanasve “ me origjinë sllave ; kurse Mladenoviqi (1989) e rritë numrin në dy të tretat e banorëve shqiptarë të...
E vetmja grua në dhjetëshen e parë të kësaj liste është Nënë Tereza, shqiptarja nga Shkupi, e shpallur vitin e kaluar nga Vatikani si shenjtëreshë. Ajo zë vendin e shtatë. Më shumë se 12 mijë zviceranë janë pyetur në kuadrin...
Në listën e 33 drejtuesve të qeverive shqiptare, prej vitit 1912 deri më sot, Enver Hoxha ishte kryeministri i 22-të. Ai e mbajti këtë detyrë nga 23 tetori 1944 deri më 19 korrik 1954, plot 9 vjet, 9 muaj...
Rrëfimi i historianes ruse Smirnova/ Si e mbështeti sistemi monist shkollimin e Sali Berishës në Francë nëpërmjet bursës së UNESCO-s më 1978 dhe si u ngjit si me sustë në rangun e lartë të PPSH Pjesa e parë Për shumë njerëz...
- Advertisement -

EDITOR PICKS