Blog Faqe 619
Një lexim ndryshe i historisë sjell në pah edhe favorizimin që u bëhej etnive të ndryshme në vilajetet osmane. Administrata osmane lejonte në Vilajetin e Kosovës edhe gazeta në gjuhën serbe në një kohë kur gjithçka shqipe luftohej ashpërsisht Nga: Salih Mehmeti (konica.al)...
Një fjalim parazgjedhor i botuar në gjuhën shqipe në gazetën greke “TO MEΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ” në vitin 1860. Në revistën “Besa” të vitit 1993, është botuar faqja e parë e një gazete greke e vitit 1860. Dokumenti historik i këtij...
Në revistën “Besa” të vitit 1989, studiuesi arvanitas, i ndjeri Aristidh Kola, shkruan për një gazetë satirike-politike që u botua në fillim të vitit 1860 në Athinë. Emri i gazetës satirike-politike ishte “ΤΟ ΦΩΣ” (Drita), të cilën e shkruante pothuaj...
Dokument i shërbimit amerikan për operacionet në Shqipëri. Manovrat sekrete për të fshehur origjinën e pajisjeve ushtarake që destinoheshin për në Shqipëri në vitet ’49-‘50. Dokumentet që botojmë sot janë pjesë e ciklit të dosjes së veprimtarisë së Shërbimit të...
Sot shënohet 75-vjetori i vdekjes së një prej shqiptarëve më të shquar dhe më me kulturë, Faik Konicës. Ai konsiderohet si një nga mendjet më të mprehta, por dhe shumë i hidhur me realitetin dhe shqiptarët. Më poshtë kemi përzgjedhur disa...
Nuk flitet shumë për të, por ajo ka pasur një jetë me vuajtje e me gëzime, një fazë vuajtjesh e një fazë lumturie, ndonëse kjo e dytë ishte më e shkurtër. Hajrie Curri, vajza e Bajram Currit – Plakut të...
Konflikt interesash: Greqia, Italia dhe Jugosllavia Çarja sovjeto-shqiptare e viteve 1960-1961 krijoi situatë të re për fqinjët e Shqipërisë, të njohur për pretendimet e tyre ndaj vendit tonë. Shqipëria në të shkuarën ishte bërë një mollë sherri për fqinjët e...
- Advertisement -

EDITOR PICKS