Tuesday, June 18, 2019
Blog Faqe 540
Monedhe e mbretit Piro Nga foto e pare Akili, familja mbretrore epirote stergjyshi i fisit mitik,nga ana tjeter Tetisja,me nje kali deti me mburoj te Akilit.
Georgio Scanderbeg, principe di Epyrro… botuar më 1539 pa emrin e autorit, pa vendin e botimit dhe pa editorin paraqitet edhe sot e kësaj dite nga shumë biblioteka në Itali si një vepër e Paolo Xhovios. Studiues të tjerë...
Bubulina Laskarina, e bija e Stavros Pinoçit nga ishulli Hidra, prane Peloponezit, lindi në vitin 1771. Bubulina ishte komandante e anijes luftarake “Agamemnon” me të cilën i dha ndihmë të madhe Ali Pashë Tepelenës, kurJaninën e rrethuan turqit. Pas vdekjes së burrit, Dhimitër Bubulit në vitin 1811, ajo iu...
Duke qenë se BKSH në krijimin e saj ishte italo-shqiptare, vlera shkruhej në shqip dhe në italisht.Në vitin 1926, u shtyp edhe një variant i kartëmonedhave me prerje 1, 20, 100 franka, por nuk u hodhën në qarkullim. Janë...
Jean Brunhes dhe Auguste Léon realizuan këto fotografi në Shkup në vitin 1913, në muajin maj. Fotografitë janë marrë nga Les collections du musée départemental Albert-Kahn. Dyshja u nisën për një ekspeditë nëpër Ballkan, ndërsa nga Shkupi realizuan këto fotografi,...
Në pamje të parë i ngjante vetëm një toke bujqësore. Deri në vitet 1990 aty qe vendosur edhe një repart tankesh. Në vitet 1980 u gjetën krejt rastësisht varre antike, mandej një fontanë e prapë, ajo dukej si një fushë...
Ishte harruar prej dekadash, por ujëvara e Hinkës, një kryevepër e natyrës, që ndodhet në kodrat e Peshtanit,është kthyer sërish në një destinacion të vërtetë turistik. Dhe janë të rinjtë fierakë ata që e rizbuluan publikisht, sidomos nëpërmjet rrjeteve sociale....
Qeni autokton i këtyre viseve Deltari Ilir (Qeni i dhenve) është racë autoktone që mendohet se ka prejardhje nga qeni i fisit Molos. Molosët përndryshe ishin pjesëtarë të fisit të njohur Ilir, të cilët merreshin me blegtori ekstensive, dhe...
Nga Fahri Xharra Sipas Samarxhiqit ( 1989) ,në fund të shekullit XIX –të në Kosovë ishin rreth 30-40 përqind të “Arbanasve “ me origjinë sllave ; kurse Mladenoviqi (1989) e rritë numrin në dy të tretat e banorëve shqiptarë të Kosovës...
Mentor Nazarko interviston Tasos Telloglou, një nga gazetarët investigativë më të njohur në Greqi dhe njëherësh studiues pranë OJQ-së më të rëndëishme greke për politikën e jashtme, ELIAMEP. Botimi  i dokumenteve për marrëdhëniet shqiptaro-greke, nisur nga dy momentet kryesore të...
- Advertisement -

EDITOR PICKS