BASKA (Castelum Besca) dhe ILIRET!

BASKA (Castelum Besca) dhe ILIRET!

719
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Shpellat zbulojnë se Baska banohej në kohët parahistorike.
Banorët e lashtë të kësaj zone ishin fisi ilirë Japode.

Kastel/ kështjella Baska është përmendur së pari në 1232 si Castelum Besca.

Archaeological cave sites bear proof that Baška was inhabited in prehistoric times. The ancient inhabitants were the Illyrians, mainly the Iapod tribe.

Baska, sipas gjetjeve në shpellat lokale ishin të banuara në kohët parahistorike.

Shpellat zbulojnë se Baška banohej në kohët parahistorike.
Banorët e lashtë të kësaj zone ishin fisi Japode ilirë . Në të njëjtën zonë të cilat janë të banuara nga fiset ilire u zhvillua nga Deti edhe një vendbanim romak. Baska e zhvilluar më vonë – 418 vjet në kodrën mbi qytetin modern Baška (mbi një kodër Sv Ivana.).

Kastel Baska është përmendur së pari në 1232 (Castelum Besca).

Historia e tij është e ndërthurur me historinë e ishullit. Përveç Perandorisë ilire dhe romake i takonte edhe Bizantit, dhe shteti hungarez-kroate.

2Në mesjetë, pas mbretërimit të të fuqishem te Frankopaneve ishte nën sundimin e Venedikut, sundimin austriak dhe sundimin e Ilirisë së Napoleonit.

3Me rënien e Napoleonit ishte përsëri nën sundimin austriak deri në fund të Luftës së Parë Botërore (1918), kur ai shkoi në Mbretërinë e Jugosllavisë.

4Me shpërbërjen e Jugosllavisë 1991: Baska territorialisht i takon Republikës së Kroacisë.

Kastel Baska

Shqipe Hoxha