Dy statuja ilire ”greke” të gjetura me 16 gusht 1972 në brigjet...

Dy statuja ilire ”greke” të gjetura me 16 gusht 1972 në brigjet e Kalabri-së (Itali) – FOTO

1220
0
SHPËRNDAJE

Përgaditi – Genc Xhakaj

Dy statuja ilire(greke ! ) të gjetura me 16 gusht 1972 Kalabri (itali)
lashtësi mijra vejcare p.e.s. Me fame botrore dhe që tronditen mbare opinjonin publik botërore në atë kohë për mjeshtrin e punimit, po kush ishin ata qe bëne këto vepra kaq te  mrekullueshme në lashtësi për atë kohë që vazhdojn të i mahnisin edhe sot vizitorët nga mbarë bota.
Gjatë një ‘zhytje në brigjet e Riace, në provincën e Reggio Calabria,nga Stephen Mariottini – rreth tetë metra thellesi një objekt ka dalë nga rëra: ajo ishte një krahun e majtë të një statujë bronzi.

Brenda pak ditësh, u gjet jo vetëm statuja e tërë e krahut, por edhe një tjetër u gjet. Emri i statujës A dhe statuja B u atribuohet simbolikisht atyre.
Së bashku me Cronide Artemisio Kepi dhe ‘karrocierit të Delfit, statujat prej bronzi janë një dëshmi e rëndësishme e skulpturave të rralla ne bote me fame boterore antike prej bronzi të prodhuara nga artistë ilire(grekë) p.e.s dhe Magno ilire (greke) gjatë shekullit të pestë. 


Këto dy statuja shumë interesante, në një gjendje të shkëlqyer ruajtjeje dhe kafe të errët në ngjyrë, janë rreth një metër dhe tetëdhjetë centimetra i gjatë dhe mund të datohen gjatë shekullit të 5 pes. C. Skulpturat riprodhojnë dy shifra lakuriqëse. Statuja A ka një fytyrë të mbuluar me mjekër dhe krahë të hapur, me një këmbë të vendosur prapa nga tjetra.

Statuja B, nga ana tjetër, ka një mburojë në krahun e majtë dhe është përhapur në një anë me një këmbë të përkulur.
Para se te ekspozoheshin të dy statujat shkëlqyer , kanë qenë prej kohësh objekt i pastrimit, edhe pse, siç u përmend më lart, në momentin e zbulimit të tij nuk treguan dëm të veçantë, edhe pse ata mbetën për shumë shekuj përzier me rërë dhe i nënshtrohen korrezionit detar.
Aktualisht ata mund të admirohen në Muzeun Kombëtar të Magna Graecia të Sicilis.